sreda, 3. oktober 2012

Sončna EKO jabolka s kmetije Kastelic

Pri meni je jesen  med drugim tudi sinonim za slastna, sočna jabolka. Pred nekaj leti sem se prvič srečala z vrsto Topaz, predvsem, ker je naravno odporna na škrlup in druge škodljivce. Kar seveda pomeni malo oz. nič škropljenja in zastrupljanja, kar je meni pisabno na kožo. Doma imamo stare sorte jabolk jonatan, ki pa na žalost rodijo samo vsako drugo leto in ker jih prav nič ne škropimo in gnojimo, so precej napadena od škrlupa in ne zdržijo zime. Tako, da se jih je treba najesti na zalogo. Za ozimnico pa grem z veseljem v nabavo na Ekološko kmetijo Kastelic http://pri-kmetu.si/kmetija.php?kmetija=76, kjer sem že pred leti zasledila prva jabolka sorte Topaz. Kaj to jabolko diši in kako okusno je.
Sem jih že tudi kupovala v Mercatorju, ko jih pri Kastelčevih niso več imeli, pa je bil okus kot noč in dan, seveda v prid Kasrelčevim. Danes sem nameravala kupiti prvo gajbico, pa se nisem prej najavila in sem doma dobila samo gospodarjevo mamo. Malo bolehna priletna ženička mi je prijazno skušala pomagati, vendar žal jabolka še niso bila sortirana in tako z nakupom ni bilo nič. Mi je pa prijazno pokazala del nasada jabolk poleg doma. Povedala mi je, da je ta nasad obvarovalo pred pozebo baldrijanovo škropivo. Kaj drugega že ni moglo biti razlog, da je drugi nasad brez škropljenja pozebel, ta pri hiši pa ne. Fascinantno, kao se lahko edino z naravo boriš proti naravi.
O, še bom šla na kmetijo, v petek ali soboto, ko so doma. Komaj čakam, da zagrizem v slastne sadeže.

Ni komentarjev:

Objavite komentar